Vores familie -slægt og andre bekendtskaber.

Indeholder vore børnebørns aner samt adskillige slægtsmæssige sidegrene. Ud over det har jeg også medtaget tre andre separate slægter: Knarreborg/Greve; Brauer samt lidt om Boye og Boyes bande. Thorsell og Simonsen er der naturligvis også. Bemærk: Da min primærkilde er kirkebøger, holder jeg mig (som regel) til dåbsnavnet; giftenavn og evt. anden navneændring bliver tilføjet som note.

Del Udskriv Tilføj bogmærke

Notater


Træ:  

Match 101 til 150 fra 1,693

      «Forrige 1 2 3 4 5 6 7 ... 34» Næste»

 #   Notater   Knyttet til 
101 (Research):Oplysningen om Esther Heltborgs død har jeg fra Odense kommunes folkeregister, som skriver: Esther Heltborg, senere Madsen (enten gift eller fået stedfaderens efternavn) er død den 10-1-1993, hendes sidste adresse var Brandlundparken 5, Brande. Heltborg, Esther (I3911)
 
102 (Research):Oplysninger fra Wiberg bind II side 444.

10. 8/2 1667** [Skp., o. •/8 66] Peder Poulsen (Rosæfontanus*); St. Roesk. [student fra Roskilde] 55; ~ Maren Christophersdtr. (Øhrenfeld), Skifte 6/11 99; see P. P. Gimlinge i Kallehave; E. P. Gimlinge i Kristrup-H.; N. J. Løwe, r. Cap. t. Od. St. Knuds K.; [† 17. .].
[skibspræst 1666, sognepræst i Gimlinge 1667]
Nygaards sedler: Hustrus broder.
*) Rosæfontanus oversættes med Rosenkilde, som nok er det samme som Roeskilde.

Kilde: www.rosenkilde-jensen.dk ved Klaus Rosenkilde
Tempus fert rosas
TIDEN BRINGER ROSER


Tempus fert Rosas - Tiden bringer roser - er det optimistiske motto, der tilhørte digteren, reformisten, humanisten og professor ved Københavns Universitet Petrus Parvus Rosæfontanus, der levede i den første halvdel af 1500 tallet. Som den første danske digter udnævnes han af Kong Christian den III til "Poeta laureatus" ('laurbærkranset digter') og tildeles et digtervåben (en egegren med agern)

Logo'et øverst på disse sider er en fotomanipulation med Petrus Parvus's håndskrevne motto og signatur, der stammer fra to bøger, der har været i hans ejendom. Fotos af bøgerne kan ses her.

Ud over de spor han har sat sig i historien gennem sin lærer- og skribentvirksomhed, er han interessant derved, at slægtsnavnet Rosenkilde kan spores tilbage til Petrus Parvus Rosæfontanus.

Med mottoet "Tiden bringer roser" har Petrus Parvus sandsynligvis haft en forestilling om, at de dengang nye humanistiske idéer og reformationens opgør med den katolske kirke, ville udmønte sig i en ny og bedre fremtid baseret på den menneskelige fornuft og tænkning, men det umiddelbare resultat af reformationen blev istedet en despotisk og fundamentalistisk fortolkning af det religiøse univers, som medførte endnu større tvang og undertrykkelse end i den katolske tid. Afvigelser fra de religiøse bestemmelser blev straffet hårdt og brutalt, - kulminerende med hekseprocesserne i 1600 tallet, hvor mange hundrede, - mest kvinder, - blev brændt levende på bålet.

Efterkommere af Petrus Parvus Rosæfontanus kan jo så istedet antage en anden udlægning af profetien bag hans motto. Som "Rosernes kilde" er han stamfader til de fleste af de lidt under 2000 nu-levende personer i Danmark, der bærer navnet Rosenkilde, - så jo, - tiden har bragt roser :-)

Slægtsnavnet Rosenkilde
Petrus Parvus Rosæfontanus oprindelige navn var Peder Lille, men han latiniserede sit navn efter datidens skik inden for de lærde kredse. Petrus Parvus er den latinske form af Peder Lille og tilnavnet Rosæfontanus er afledt af hans fødested Roskilde og en latinisering af "Rosernes kilde", idet man i middelalderen fejlagtigt antog, at bynavnet Roskilde, var afledt af "Rosernes kilde".

Vi skal nogle generationer frem i tiden før navnet Rosenkilde optræder i den form det kendes i dag. Petrus Parvus's søn brugte navnet Christopher Parvus. Dennes søn - Jens Christophersen - der var købmand i Roskilde - brugte sandsynligvis tilnavnet i samme form som bynavnet Roskilde. I alle tilfælde er hans søn - digteren og præsten Peder Jensen Roskilde - kendt med tilnavnet i samme form som bynavnet.

Det synes at være Peder Jensen Roskildes søn, - altså Petrus Parvus Rosæfontanus's tipoldebarn, - Christopher Pedersen Rosenkilde født i 1635, der brugte navnet Rosenkilde første gang i den nuværende form.

Indhold på rosenkilde-jensen.dk
På disse sider har jeg samlet og beskrevet det materiale, jeg har fundet om Petrus Parvus Rosæfontanus og hans efterslægt. Siderne indeholder bl.a. følgende:

Historien om Petrus Parvus, - herunder eksempler på hans skrifter og digte.

Fortællingen om den nærmest komiske historiekrig mellem Danmark og Sverige i 1560. hvor smædeskrifter fra dansk side blev udgivet i afdøde Petrus Parvus's navn

Historien om Petrus Parvus' bror Henrik Parvus, der under grevefejden blev fanget af Christian den tredjes tropper, og anklaget for at være spion. Han blev forhørt og tortureret i to dage. På siden om Henrik Parvus er der fotos af de originale forhørsdokumenter fra 1536 samt renskrivning heraf.

Historien om Petrus Parvus's tilsyneladende enormt selvglade søn - præsten Christoffer Parvus, - der efter egen opfattelse var en højt elsket person og en ædel forkynder af den rene og sande tro. Han sørgede personligt for, at denne opfattelse blev husket af eftertiden. Budskabet blev nemlig helt bogstaveligt hugget ud i sten, og det kan derfor ses den dag i dag i Birkerød kirke. Der er fotos heraf på siden om Christoffer Parvus.
Denne hjemmeside udvides løbende efterhånden som nyt materiale fremskaffes.

Billederne på disse sider er min private ejendom, men man er velkommen til at bruge dem til private og ikke-kommercielle formål. Gengivelse på eks. andre web-sites er også tilladt, men kun ved angivelse af kilde, - altså at de er "sakset" fra www.rosenkilde-jensen.dk

Læsere der interesserer sig for de slægtsmæssige relationer i Rosenkilde slægten, kan med fordel besøge Kenneth Rosenkildes hjemmeside. Her er der en imponerende "stamtavle", der bygger videre på det arbejde, som Marius Rosenkilde afsluttede i 1883, og som min bedstefars morbror, Georg Rosenkilde, videreførte fra ca. 1950 til 1960.

Spørgsmål, kommentarer, bidrag til nye informationer m.m. modtages gerne på klaus@rosenkilde-jensen.dk (eller benyt "Kontakt" i menulinjen øverst på siden.)



Esrum den 20 September 2010.

Klaus Rosenkilde 
Rosenkilde, sognepræst i Gimlinge Peder Poulsen (I4249)
 
103 (Research):Oplysningerne stammer fra en fjern slægtning, Karin Christensen, som har Søren Nielsen og Magdalene Knudsdatter som fælles aner med mig. Det er Karins tip-3-oldeforældre og mine tip-2-olde. Sørensen, Niels (I190)
 
104 (Research):På epitafiet i Kristrup kirke står hendes navn på latin: Christina Nikolai F. F kan stå for født. Nielsdatter, Kirsten (I4203)
 
105 (Research):Parret bor ikke på Kronprinsensgade 38 i 1925, efterset folketællingen. Heltborg, Laurine Alfrida (I3883)
 
106 (Research):Parret fik 7 børn. Aarestrup, Bertha Othilia (I4743)
 
107 (Research):Peter var former før han blev postbud. Aarestrup, overpostbud Johan Peter Christian (I2127)
 
108 (Research):Rasmus Aagaards forældre er Rasmus Aagaard og Anne Cathrine Humble. Aagaard, købmand, porcelænshandler Carl Friderich (I4719)
 
109 (Research):Sabro Herred
Gejstlig skifteprotokol
1712-1805
C 29D-7

1) Mads Sørensen Lyngaa (Lynge), præst i Lyngå og Skjød. 28.11.1712, side 3.
E: Anne Jacobsdatter Winther. LV: Villads Olufsen, præst i Grundfør og Spørring.
Første ægteskab med [Ellen Christensdatter Basballe].Formodningen om, at Mads Lyngaa skulle have været gift en tredie gang med Margrethe Arensberg beror på en misforståelse. Hun er anført som gudmor i Værums kirkebog den 16. marts 1690: Hr. Madtzis kone i Lynge Margrethe Arensberg. Det manglende komma efter Lynge har ført til misforståelsen.? Margrethe Arensberg var på dette tidspunkt gift med Morten Lauritsen Tved, degn i Voldum-Rud. Se s. 14 og 51 i Winthers bok, (på litteraturlisten nedenfor).

Århus Købstad
Skifteuddrag
Protokol 4
1693-1702
B 56 - 417
351 Christen Jensen Basballe, købmand i Århus. 5.9.1693, fol.1.
E: Inger Hieronymusdatter. B:
1) Jens Christensen Basballe, rådmand i Århus
2) Peder Christensen Basballe, købmand i Århus
3) Augustinus Christensen Basballe, præst i Mygind, [Krogsbæk og Skørring]
4) Hieronymus Christensen Basballe
5) Silke Christensdatter Basballe, enke efter Peder Gylling, [skifte 12.6.1685 lbnr.214]
6) Maren Christensdatter Basballe g.m. Morten Aggerup på Samsø, begge døde. 1B:
a Maren Mortensdatter g.m. Hans Kedelfører
7) Anne Christensdatter Basballe, [skifte 31.7.1678 lbnr.73], var g.m. Mikkel Jacobsen i Århus Første ægteskab med [Hans Hansen Storm, skifte 6.12.1671 lbnr.31]. 5B:
a Hans Storm
b Christen Storm, der d?de
c Peder Storm
d Jacob Mikkelsen
e Anne Mikkelsdatter
8) Margrethe Christensdatter g.m. S?ren [Pedersen] Sommer, præst i Mørke [og Hvilsager]
9) Ellen Christensdatter Basballe g.m. Mads Sørensen, præst i Lyngå [og Skjø] 
Lyngaae, sognepræst i Lyngå Mads Sørensen (I4198)
 
110 (Research):Sabro Herred
Gejstlig skifteprotokol
1712-1805
C 29D-7

11 Jørgen [Nielsen] Hjersing, præst i Lyngå og Skjød. 17.9.1754, fol.56, 104B, 106, 145.
E: Inger Madsdatter Lyngaa. LV: Hans Rosenkvist. B:
1) Nille Hjersing i Granslev, enke efter Christen Jensen Høst, præst i Vitten, Haldum og Hadsten, [skifte 3.7.1752 lbnr.10]. LV: Jens Andersen Møller, forpagter på Bistrup
2) Anne Margrethe Hjersing g.m. Peder Ebbesen [Gimlinge], præst i Lyngå og Skjød
3) Ellen Cathrine Hjersing, død for 4 år siden, var g.m. Christian [Albert Olufsen] Sadolin, præst i Viborg [Sortebrødre]. 13B:
a Oluf Sadolin [22], stud. teol. i Akademiet i København
b Jørgen Sadolin 19
c Albert Sadolin 18
d Margrethe Sadolin [16]. Ved afkald 10.5.1758 g.m. Jacob Hornemann, kapellan i Viborg søndre sogn
e Dorthe Sadolin [15]
f Christian Sadolin 14
g Hans Henrik Sadolin 13
h Nille Margrethe Sadolin [10]. Ved afkald 5.5.1769 g.m. Maturin Friis i Viborg
i Ellen Cathrine Sadolin [9]. Ved afkald 1774 g.m. Poul Friis Nybo, kapellan i Durup og Stenild
j Immanuel Sadolin 8
k Kirstine Marie Sadolin [6]
l Anne Sofie Sadolin [6]. Ved afkald 9.6.1785 g.m. Hans Nikolaj Holm, købmand i Skanderborg
m Johannes Andreas Sadolin 5. Ved afkald 9.6.1785 urtekræmmersvend i København. 
Hiersing, Anne Margrethe Jørgensdatter (I4195)
 
111 (Research):Sabro Herred
Gejstlig skifteprotokol
1712-1805
C 29D-7

14 Registrering i Lyngå præstegård. 9.2.1759, fol. 101B.
Registrering og vurdering og auktion af indbo i Lyngå præstegård tilhørende afdøde Inge Madsdatter Lyngaa, enke efter Jørgen Hjersing, præst i Lyngå og Skjød, [skifte 17.9.1754 lbnr. 11].
Afdøde døde i Viborg 26.1.1759, skifte Nørlyng herred gejstlig 26.1.1759 lbnr. 149.


Houlbjerg herred
Gejstlig skifteprotokol
1684-1734
C 24C-1
149 Inger Madsdatter Lyngaa i Viborg. 26.1.1759, fol. 319B, 337, 397, 418.
Enke efter Jørgen [Nielsen] Hjersing, præst i Lyngå og Skjød, [skifte Sabro herred gejstlig 17.9.1754 lbnr. 11]. B:
1) Nille Hjersing i Granslev, enke efter Christen Jensen Høst, præst i Vitten, Haldum og Hadsten, [skifte Sabro herred gejstlig 3.7.1752 lbnr. 10], nu g.m. Gotfred Manniche, løjtnant i Hammel på grevskabet Frijsenborg. Hun døde 1.11.1759. Af børn nævnes B:
a Jens Høst, cand. theol.
b Jørgen Høst, cand. theol.
2) Anne Margrethe Hjersing g.m. Peder Ebbesen Gimlinge, præst i Lyngå og Skjød
3) Ellen Cathrine Hjersing, [skifte 21.8.1750 lbnr. 118], var g.m. Christian [Albert Olufsen] Sadolin, præst i Viborg Sortebrødre. 13B:
a Oluf Sadolin, døbt 16.10.1732, præst i Højbjerg og Elsborg
b Jørgen Sadolin, døbt 30.1.1735, student på Sjælland
c Albert Sadolin, døbt 7.1.1736
d Margrethe Sadolin, døbt 4.6.1738, g.m. Jacob [Utzen Clausen] Hornemann, kapellan i Viborg søndre sogn
e Dorthe Sadolin, døbt 11.9.1739. Ved afkald 1.5.1762 g.m. [Hans Severin] Ravn, [landstingsprokurator] i Viborg, [søn af Christian Hansen Rafn, præst i Volstrup og Hørby]
f Christian Sadolin, døbt 5.1.1741, i København
g Hans Henrik Sadolin, døbt 21.2.1742, i Højbjerg
h Nille Margrethe Sadolin, døbt 24.3.1745
i Ellen Cathrine Sadolin, døbt 29.4.1746
j Immanuel Sadolin, døbt 6.10.1747, i Tørring skole
k Kirstine Marie Sadolin, døbt 24.1.1749
l Anne Sofie Sadolin, døbt 24.1.1749
m Johannes Andreas Sadolin, døbt 2.8.1750.
FM: farbror Knud Henrik [Olufsen] Sadolin, præst i Haderup
Desuden nævnes afdødes søsterdatter Elisabeth Dorthe Bryssel g.m. Christian Ernst Pedersen, smedesvend på Holmen i København.
Registrering og auktion af en del af afdødes indbo i Lyngå præstegård. Sabro herred gejstlig 9.2.1759 lbnr. 14
Afdøde d?de 26.1.1759.

wiberg-net.dk
3. Inger Madsdatter Lyngaa, f. her, ? i Viborg 26/1 1759, gift ca. 1707 med sin broders efterfølger Jørgen Nielsen Hjersing. 
Lyngaae, Inger Madsdatter (I4197)
 
112 (Research):Skifte XIII-1001, 15.2.1752 (fra www.karins-historie.dk/skifter/ryttergods13.pdf) Ryttergodsets skifteprotokol XIII fra maj 1751 - 12.12.1754.
Kirsten Andersdatter, Topgård, Orte
~ 1 Mads Jochumsen
~ 2 rytterbonde Mads Hansen.
Hendes forældre Anders Dinesen og Kirsten Nielsdatter, Ørsbjerg, Kerte (se skifte 24.3.1748). På deres vegne var til stede sønnerne Dines Andersen, Hjerup og Simon Andersen, Ørsbjerg. Mads Jochumsen nævnes som sl. i gården. (D.v.s. salig = afdød). 
Andersdatter, Kirsten (I1592)
 
113 (Research):Skifte:
99 fol 179
Ulrich Christian Bruhn, Skanderborg 6 Decb 1774. E: Maren Jørgensdatter Lv: Sr Todberg, senere Niels Ustrup, Skbg. B: Else Marie som siden faderens er død ugift, Karen 19 år, Anne Marie 17 år. Kilde: Kurt Kermit Nielsen. http://kkermit.dis-danmark.dk/ 
Bruun, Ulrich Christian Jacobsen (I2439)
 
114 (Research):Skifte: 56 Else Marie Christensdatter i Skanderborg. 31.10.1747, fol.216.
E: Jacob Andersen Brun, feldbereder. B: Ulrik Christian 18, Agathe Christiane Marie 15. 
Christensdatter, Else Marie (I2443)
 
115 (Research):Soldat i den engelske armé. Aarestrup, Christian Otto (I4729)
 
116 (Research):Som de Ifølge Wibergs præstehistorie bind II side 339 nr. 10: 18/3 1746**, o. 20/5 [Aman. i Aarh.] Peder Ebbesen Gimlinge af Kristrup-H., f. 10/1 01; St. Rand. 20; C. 22/6 24, h.; ~ F.D.; [? 5/10 1775].

Sabro Herred
Gejstlig skifteprotokol
1712-1805
C 29D-7
17 Anne Margrethe Hjersing i Lyngå præstegård. 5.9.1763, fol.105B, 111.
E: Peder Ebbesen Gimlinge, præst i Lyngå og Skjød. B:
1) Jørgen Gimlinge 15
2) Ebbe Gimlinge 14
3) Inger Kirstine Gimlinge 12
4) Thomas Gimlinge 10.
Bevilling til uskiftet bo af 2.9.1763.

28 Peder Ebbesen Gimlinge, præst i Lyngå og Skjød. 6.11.1775, fol.198, 227B.
E: [Anne Margrethe Hjersing, skifte 5.9.1763 lbnr.17]. B:
1) Jørgen Gimlinge 27 i Skanderborg
2) Ebbe Gimlinge 26
3) Thomas Nikolaj Gimlinge 22. FM: Niels Fuglsang Munch, forpagter på Favrskov.
[Skifte i Harlev mølle Skanderborg og Åkær amter 12.12.1777 lbnr.359]. Enken [Ellen Jensdatter Bødker] ægter [Niels] Hofmann.
4) Inger Kirstine Gimlinge g.m. Jens Rudolfsen Bay junior, købmand i Randers

wiberg-net
10. Peder Ebbesen Gimlinge 1754-1775
Født i Kristrup 10/1 1701, ? i Lyngå 5/10 1775 (skifte 6/11 s. ?.), søn af Ebbe Pedersen Gimlinge (ca. 1668-1736), sognepræst i Kristrup-Hornbæk og Kirsten Nielsdatter (? 1720). Student fra Randers skole 20/7 1720: "Petrus Ebberi" 20 år gl., cand. theol. 22/6 24. Han var amanuensis i Århus før han kom til Lyngå som kapellan i 1746, med ekspektancebrev af 18/3 1746 om ? overta sognepræstembedet n?r forgængeren døde eller afstod embedet, ordineret 20/5 s.?. Ikke længe efter blev han gift med sognepræstens datter. Den 10/2 1747 fik han oprejsning fordi hans hustru hadde kommet noget for tidligt i barselseng efter bryllupet, men han skulde afbede sin forseelse for menigheden og give noget til fattige præsteenker i stiftet. Efter otte år som kapellan blev han sognepræst da svigerfaderen døde. Efterfølgeren David Clausen Borgen fik kaldsbrev som hans efterfølger allerede i 1770, mens han endnu var i live. Måske var han gammel og syg på det tidspunkt. I tiden 1771-1773 havde han sin kones søstersøn Jørgen Christensen Sadolin som kapellan. Man skulde tro at han, da Jørgen Sadolin blev sognepræst i Trige-Ølsted i 1773, fik en ny kapellan, der virkede indtil hans død i 1775, men en sådan er ikke fundet.
Gift 1746 m. forgængerens datter Anne Margrethe Jørgensdatter Hjersing, f. her, begr. s.st. 12/8 1763 (skifte 5/9); 4 børn levede ved moderens skifte, der alle blev født mens han var kapellan:
1. Jørgen Pedersen Gimlinge, f. her 1748, ? i Randers 8/1 1808, boede fra f?r 1773 i Skanderborg, men blev i 1786 konsumptionsbetjent i Randers. Gift 1. i Skanderborg 5/11 1773 med Abelone Jensdtr. Konnerup, ? 1774 (skifte 24/10). En datter: Anne Margrethe Hjersing, db. 6/9 1774, ? 24/2 1779. Gift 2. 16/6 1775 med Karen Bruun, f. c. 1757, 8 børn kendt: Peder f. 1788, Niels Ustrup 1780-1786, Anne Apelone Margrethe Hjersing f. 1784, Marie Elisabeth f. 1787, Ulrik Christian Nicolaj Saxo 1786-1786, Ulrikke Kristiane f. 1790, Ane Knudsen f. 1792, Jørgen Yding f. 1796 og Jacob Brøgger f. 1798.
2. Ebbe Pedersen Gimlinge, f. her 1750, ugift i 1801, da han boede hos sin søster Inger Kirstine i Randers.
3. Inger Kirstine Pedersdtr. Gimlinge, f. her 1752, begr. i Randers 31/12 1808, 53 ?r gl. Gift 1769/70 med Jens Rudolfsen Bay junior, ? 1799, købmand i Randers. De fik 11 børn: Peder 1770; Sille Marie 1771; Else Katrine og Anne Margrete 1773; Elisabeth 1774-1774; Kirstine Bloch 1776; Rudolf 1777; Sille Marie 1778; Jens 1778-1781; Rudolf 1783-1784; Rudolf 1788. Som enke boede hun i Randers og levede af et familielegat. Det må være "Det Hjersingske Legat" som hendes morfader Jørgen Hjersing stiftede.
4. Thomas Nicolai Pedersen Gimlinge, f. ca. 1753, ? 1777 i Harlev mølle, Skanderborg (skifte 12/12), gift 16/12 1774 med Ellen Jensdtr. Bødker, der levede som enke ved Harlev mølle i 1780. To børn: Anne Margrethe Pederlene f. 1775, der siden blev gift i Randers, og Jens Bødker 1776-1802.

Med Peder Gimlinge uddøde et 174 år langt præstedynasti i Lyngå. Det begyndte med Thomas Nielsen og Karen Thomasdatter i 1601 og efter dem seks præster der alle enten var søn af den forrige præst eller gift med en datter af denne, eller enken efter samme.

2. Peder Ebbesen Gimlinge 1746-1754
Han kom til Lyngå som kapellan hos Jørgen Nielsen Hjersing i 1746, med ekspektancebrev af 18/3 1746 om ? overta sognepræstembedet når forgængeren døde eller afstod embedet, ordineret 20/5. Kort tid efter blev han gift med sognepræstens datter Anna Margrethe Jørgensdatter Hjersing. Den 10/2 1747 fik han oprejsning fordi hans hustru havde kommet for tidlig i barselseng etter bryllupet..... Efter otte år som kapellan blev han sognepræst da svigerfaderen døde. 
Gimlinge, sognepræst i Lyngå-Skjød Peder Ebbesen (I2460)
 
117 (Research):Tilfældigt fundet i Københavns politis "Registerblade" - dateret 9-5-(19)22. Ægteparret flytter fra Nyvej til Dybbølsgade 22, 5. København. Hansen, kusk Josef Axel Fuglsang (I1613)
 
118 (Research):Valdemar Aarestrup har arbejdet som cigarmager ved Tørrings cigarfabrikker i Odense. Han er beskæftiget som forretningsinspektør i 1916 og som filialbestyrer i 1919, da Ejvind og Erik bliver født i Fredericia.
Ved folketællingen den 5. november 1930 bor Valdemar, Clara og deres tre børn på Johannevej 14, Odense. Det var Sct. Hans landsogn og kaldtes for Åløkkekvarteret. Valdemar var fraværende på dagen for folketællingen. Der står at han er fraværende og befinder sig på Hotel Børsen i Nakskov, arbejder for sit eget firma. 
Aarestrup, Repræsentant Valdemar (I39)
 
119 (Research):Ved begravelsen nævnes hendes navn desværre ikke. Der står blot at hun er Christen Henriksens Enke i Wejerup, 83 år. Kone, Christens (I192)
 
120 (Research):Ved FT-1787 Skallerup, Morsø Nørre, Thisted er der flg. børn hjemme hos Anders og 1. kone Maren:
Karen, 12 år.
Maren, 10 år.
Ingeborg, 8 år.
Jens, 6 år.
Lauridtz, 4 år.
Else, 1 år.
I 1787 fødes datteren Mariane. Hun bliver døbt i Skallerup kirke Dom. 17. post. Trinit. Skallerup kirkebog 1646-1804 AOL opslag 517.
---

Dansk Demografisk Database.

Samtlige personer i husstanden.

Thisted, Morsø Nørre, Skallerup, Taarup by, , 2, FT-1801, B5075
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Anders Jensen Worm 54 Gift Husbonde Bonde og gårdbeboer
Magrette Christensdatter 36 Gift Hans (2.) kone [Anders Jensen Vorm] - 1765
Jens Andersen 20 Ugift Hans sønner [Anders Jensen Vorm] - 1781
Lars Andersen 19 Ugift Hans sønner [Anders Jensen Vorm] - 1782
Peder Andersen 11 Ugift Hans sønner [Anders Jensen Vorm]. Født 1789, døbt i Skallerup kirke Dom. Palm. 1789. Skallerup kirkebog 1646-1804 AOL opslag 519.
Ingeborg Andersdatter 21 Ugift Hans døtre [Anders Jensen Vorm] - 1780
Else Andersdatter 15 Ugift Hans døtre [Anders Jensen Vorm] - 1786
Maren Andersdatter 6 Ugift Deres børn [Anders Jensen Vorm, Margrette Christensdatter]- 1795
Martha Andersdatter 4 Ugift Deres børn [Anders Jensen Vorm, Margrette Christensdatter]- 1797
Christen Andersen 2 Ugift Deres børn [Anders Jensen Vorm, Margrette Christensdatter]- 1799
Peder Nielsen 28 Ugift Tienestekarl National soldat
---
Afskrift af Skallerup kirkebog 1646-1804 AOL opslag 520:
1790 Dom. 14. post. Trinit. blev Anders Worms og nyelig i Barsel Seng afdøde hustrues Liden Søns Daab confirmeret i Schallerup Kirke, som var kaldt Peder, frembaaren af Færge Mandens Datter i Wildsund.
---
Anders Worm gifter sig igen efter konens død. I Skallerup kirkebog 1646-1804 AOL opslag 562 står:
1791 - Torsdagen den 17. Februar blev Anders Worm og Magrethe Christensdtr. Broe copulerede i Schallerup Kirke.
---
Anders og Magrethe får flere børn sammen. Jeg har fundet Maren født 1792, Maren født 1794 (den første Maren er sikkert død), Martha født 1797, Christen født 1800, Anne Marie født 1801 og Anne Marie født 1804, hvilket igen betyder at den første Anne Marie er død.
---
Ved FT-1801 Skallerup ser familien således ud:
Anders Jensen Worm, 54 år, gift, bonde og gårdbeboer.
Magrethe Christensdatter, 36 år,gift, hans kone.
Jens Andersen, 20 år, ugift, hans søn. Lars 19, Peder 11, hans sønner. Ingeborg 21 år, hans datter samt Else på 15 år også hans datter.
Så er der Anders og Magrethes fælles børn: Maren på 6 år, Marthe på 4 år og Christen på 2 år.
Desuden en ugift tjenestekarl, Peder Nielsen på 28 år. 
Worm, gårdmand Anders Jensen (I3959)
 
121 (Research):Ved FT-1834 Aasum bor inderste og daglejer Friederich Christian Andersen i Raaglundhuset sammen med konen Anne Marie Christensdatter, døtrene Anne Marie Friederichsdatter og Christiane Friederichsdatter. Andersen, Friederich Christian (I3214)
 
122 (Research):Ved FT-1845 Redsted by står der at han er født i Hvidbjerg sogn og Kirsten i Blidstrup sogn.

Ved FT- 1850 Thisted, Morsø Sønder, Redsted (by).
Jens Heltborg, 34, gift, bundtmager, husfader, født i Hvidbjerg sogn, Thisted.
Kirsten Nielsdatter, 42, gift, hans kone, Blidstrup sogn
Poul Jensen, 10, deres børn, Hvidbjerg sogn.
Niels Jensen, 6, her i sognet. Det er ikke rigtigt, han er født i Hvidbjerg sogn den 16.2.1843.
Christian Jensen 4, her i sognet.
Christen Heltborg Jensen, 1, deres børn, her i sognet.

I følge FT-1855 Hvidbjerg, Morsø Sønder er Jens Poulsen Heltborg 39 år og født her i sognet, altså Hvidbjerg sogn. Hans kone, Kirsten Nielsdatter er 47 år gammel og er født i Blidstrup sogn, Thisted amt. Der er følgende børn hjemme: Poul på 15 år, Niels 11, Christian 10, Johan 2 samt underlig nok, Christen Heltborg Jensen, 6 år og født i Redsted sogn, Thisted amt.

I følge FT-1860 Lødderup er han født i Hvidbjerg og hun er født i Blidstrup sogn.
i følge FT-1870 Lødderup er han født i Karby sogn.

I Hvidbjerg kirkebog 1814-1849 (Morsø Sønder herred) AOL 4:
1816, den 8. november født Jens, søn af husmand Poul Svendsen af V: Hvidb: og Christiane Christensdatter. Hjemmedøbt den 8. november. D?b Public. den 3die søndag efter Hellig tre konger.
Faddere: Maren Christensdatter, tjenestepige af V. Hvidberg, Laurs Vad, Hendric Tomsen, Søren Skomager, - alle husmænd af V: Hvidberg - Ane Christensdatter af D:
Jeg har ikke kunnet finde andre der passer sammen, heller ikke i Karby sogn. I følge slægtsbogen "En Slægt Heltborg fra Hvidbjerg sogn" fra 1973, udgivet af A/S Nordisk slægtsforskning, Bredegaard, Skals, er formodningen ganske rigtig. Bogen er i øvrigt skrevet af Hans Heltborg, som jeg har været i telefonisk kontakt med i december 2009.

Ved FT-1880 Thisted, Morsø Sønder, Lødderup sogn, Fredsø:
Jens Poulsen Heltborg, 63, gift, husfader, husmand, født i Karby sogn.
Mariane Poulsen 47, gift, hans hustru, Vejerslev sogn.
Karen Marie Christensen, 13, konens datter, Vejerslev sogn.
Anders Christensen, 7, konens søn, Vejerslev sogn.
Jens Heltborg, 8, mandens sønnesøn, her i sognet.

Tilgangsliste 1843-1859 Lødderup, Morsø Sønder, Thisted:
1856, 13. marts: Jens Pouls. Heltborg og hustru Kirsten Nielsd: hhv. 40 år og 48 år. Husmand, flyttet til Fredsø. Hvorfra ankommet: Hvidberg. Jvf.reg. 282. Anm.: 13. Marts (1856).
Det er første gang Jens Poulsen ses med efternavnet Heltborg. 
Heltborg, Bundtmager, husmand Jens Poulsen (I3949)
 
123 (Research):Ved FT-1880 Vester Skerninge bor hun hos sine forældre og passer søster Johannes barn, Julie Caroline. Rasmussen, Anne Kirstine (I3849)
 
124 (Research):Ved gennemgang af Nees kirkebog 1776 - 1800 har jeg fundet følgende der vedrører Søren Erichsen Krarup:

1) 1784, den 6. Dec. (født) Anne Pedersdatters uægte barn hjemmedøbt og kaldt Zidsel Marie. Til barnefader udlagt Søren Erichsen Krarup. - frembåren af Ide Margrethe Torp. Faddere. Christen Aaebierg, Peder Torp, Jens Torp, Kiersten i Aaebierg og Maren Torp. Døbt den 12. dec. 1784 i Nees kirke.
 
Krarup, gårdmand Søren Erichsen (I2253)
 
125 (Research):Ved Marens dåb står der at hans navn er Niels Hassing, moderens navn er Maren Madsdatter. Lindberg, gårdmand Niels Pedersen (I3963)
 
126 (Research):Ved vielsen står der at han er reservefængselsbetjent. Jensen, Fængselsbetjent Kristian (I3926)
 
127 (Research):Vedr. Magda Elvine Heltborg og Einar Petersen kan jeg intet finde i vores arkiv.

Med hensyn til deres børn er den eneste jeg kunne finde Alma Hansine Heltborg Petersen født den 27/12 1923. Hun er den 31/12 1940 flyttet til Istedgade 116, København.

 
Petersen, Alma Hansine Heltborg (I3902)
 
128 (Research):Vi kaldte hende altid moster Rosa, som er det navn hun fik ved sin katolske dåb, men i Ansgar kirkebog kaldes hun Eva i stedet for Rosa. Langsted, Rosa Eva Clara Evelyn (I201)
 
129 (Research):Videre skæbne ukendt. Lyngaae, Henrik Thomsen (I4279)
 
130 (Research):Vinding Kirke (Vejle Kommune)
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Vinding Kirke
Vinding kirke (Vejle).JPG
Vinding Kirke i Vejle Kommune
Generelle informationer
Opført o. 1150
Tårn og våbenhus senere
Geografi
Adresse Svinholtvej 4 A
7100 Vejle
Sogn Vinding Sogn (Vejle Kommune)
Pastorat Vinding Pastorat
Provsti Vejle Provsti
Stift Haderslev Stift
Kommune Vejle Kommune
Eksterne henvisninger
Webstedwww.vindingkirkevejle.dk
v d r
Vinding Kirke er en middelalderkirke i Vinding Sogn i Vejle Kommune. Indtil Kommunalreformen i 1970 lå kirken i Holmans Herred (Vejle Amt).

Kirken består af skib og kor, tårn mod vest og våbenhus mod syd. Skib og kor er fra romansk tid, ca. 1150 af granitkvadre på sokkel med skråkant. Korbuen er bevaret, norddøren og to oprindelige vinduer ses tilmuret. I skibets mure er der to granitsten med figurer.

I den senere middelalder blev tårnet tilføjet af samme bredde som skibet, med rundbue ind til skibet, af munkesten. Våbenhuset er af nye, små sten. Hele kirken har fladt loft, tårnrummet har vistnok været hvælvet; 1573 nævnes kirken som meget faldefærdig.

Altertavle og prædikestol er fra slutningen af det 18. århundrede. Figurer fra en ældre gotisk tavle findes i kirken. Der er en romansk granitdøbefont. Alterkalk er fra 1765, skænket af købmand Jens Fævejle fra Vejle, som da havde købt kirken af kronen.[1]

Kirkens inventar blev renoveret i 2008 med et nyt alterbillede af Maja Lisa Engelhardt og et nyt granitalterbord, tegnet af arkitekt Ebbe Lehn Petersen.[2] 
Sørensen Fæveil, købmand Jens (I4190)
 
131 120 fol 210
Laurs Christensen Norgen, Skanderborg 15 Marts 1779. E: Anne Marie Bruhn. Lv: Sr Han Friis. A: Søster Dorthe Norgen Bager Enke i Nykøbing Sjælland, på hvis vegne beskikkes Sr Tolstrup. I boet findes et bevis fra afd. Stiffader Lars Pespesen, feldbereder i Nykøbing af 12 febr 1767, paa afd arv. samt afd skylder til sin swoger Jørgen Yding i Horsens. Kilde: Kurt Kermit Nielsen. http://kkermit.dis-danmark.dk/ 
Norgen, Laurids Christian (I4095)
 
132 16. October 1825 i kirken: 54) Født den 11. Julii 1825: Mathilde Gjensine Svendsen. Forældrene: Slagtermester Bendt Svendsen og hustru Inger Marie Boes. Faddere: Moderen, mdm. Urban, . . .?? Emanuel Lindstrøm, [ Faget ulæseligt] faderen. Svendsen, Mathilde Gjensine (I3329)
 
133 1699 Dom XXII r Var Zacharias Rytters hjemmedøbte B. i Kirke, Anna Sophia, Præstekonen holdt B. Test. Bapt. ... Dom II Adv Introd. Zacharias Rytters hustru i Fielsted. Zachariasdatter, Anna Sophia (I2264)
 
134 17 år gammel kom han med barken Albert Høeg af Odense som dæksdreng. Da skibet efter et års fravær skulle gå til svensk havn under hjemrejsen, grundstødte det i den svenske skærgård den 14-15. februar 1920 i en frygtelig vinterstorm. Kun få mænd af besætningen blev reddet og blandt de omkomne var 4 odenseanske søfolk, heriblandt Jørgen Christian. Søndag den 22. februar 1920 blev disse 4 begravet fra Sct. Knuds kirke i Odense. Berg, Jørgen Christian Peter (I2975)
 
135 1707 Feria III Pentec: (3. pinsedag) Copuleret Hans Michelsen boendes udi Jacob Andersens gaard i Brørup, med Karen Sørensdatter af Ustrup. Familie: Hans Michelsen / Karen Sørensdatter (F1275)
 
136 1711 Dom Sexages Copul Hans Friderich Zachariass Rytter oc Elsebeth Ipsd af Padesøebjerg. Familie: Rytter Hans Friderich Zachariassen / Elsebeth Ipsdatter (F682)
 
137 1713 var Elisabeth Ottesdatter fra Hevring Mølle gift med Niels Nielsen Bay, da hendes fremtidige mødrene arv fastsattes (Nygaards sedler).
En Mils Vej sønden for Randers Fjord, og 3 Mil nordostfor Randers, ligger der i Rougsø Herred, i Estruplund Sogn, lige ved Kattegattet en Mølle, der hedder Hevring Mølle. I denne levede fra Aaret 1683 af en Møller ved navn Otte Lauritsen og hans hustru Ingeborg Andersdatter. I Aaret 1690 døde Manden og efterlod hende som Enke med 4 Sønner og to Døttre, nemlig Laurits, Anders, Ditlev og Otte Ottesønner, og Karen og Elisabeth Ottesdøttre. Der var ikke meget efter ham, kun 407 Rdlr til Deling imellem dem alle.

Kilde, Historisk Tidsskrift, Bind 5. række, 1 (1879) 1 Magnus Beringskjold. Efter utrykte Kilder. Af Joh. Grundtvig

 
Ottesdatter, Elisabeth (I4258)
 
138 1714 d. 18. februar blev efter foregaaende Trolovelse som skede i Michel Sørensens huus i Sønderballe ægteviede i Hoe Kirche Gunde Nielsen af Øster Bræmose og Anne Michelsdatter af Sønderballe. Familie: Gunde Nielsen / Anne Michelsdatter (F878)
 
139 1724 d. 13. Februar efter foregaaende Trolovelse ægteviede i Oxby Kirche Mads Clausen af Brich og Ane Bachensdatter Sl. (salig = afdøde) Niels Sørensens Efterleverske i Mosevraa. Familie: Mads Clausen / Anne Bachensdatter (F928)
 
140 1729 d. 14. April døbt i Oxby K. Mads Clausens barn N: Niels af Mosevraae. Madsen, Sognefoged Niels (I2251)
 
141 1729 d: 21 Augusti døbt Oxb:K: Las Nielsens Barn N: Gunde af Vester Vejers (død). Lassen, Gunde (I3073)
 
142 1731 d: 3 Juni døbt i Oxby K: Las Nielsens Barn N: Maren af Vejers. Test: Jæs Nielsen, Vejers; Jens Hanss Marshre; Jens Povels Vejers; Maren Therchelsdtr Bachen Nielsens; Maren Jesdtr V: Vejers; Maren Sørensdtr Vejers. Lasdatter, Maren (I3074)
 
143 1732 d: 10 Augusti døbt i Oxb:k: Las Nielsens Barn N: Karen af Vejers. Død. Lasdatter, Karen (I3075)
 
144 1735 d. 4. December døbt Las Nielsens Barn N: Anne af Vejers. Test: Hr. Kingo, Monsr Clauss, Ingeborg Dorthe Hr Kingos, Met Jensdtr Outrup, Søren Palless, Peder Hanss, Vejers, An Jensdtr V: Bræmose, Karen Jæsdtr Vejrup. Lasdatter, Anna (I2252)
 
145 1739 fer 3 Pache (3. påskedag) Sepult Rasmus Niels: af Schostrup. Nielsen, Rasmus (I1204)
 
146 1742 d. 6 Juni begravet i Hoe Kgd Sl. Terchel Hansens Enke Kiersten Bachensdatter af Nørballe 44 Aar 2 maaneder og 3 ugger gl. Bachensdatter, Kiersten (I2860)
 
147 1743 d: 10. Novemb. Jordet i Oxby Kgrd Las Nielsens Hustru i Vejers N: Cidsel Thuesdtr 50 aar og 2 Maaneder gl: Tuesdatter, Cidsel (I3072)
 
148 1745 d. 8. Janu: ægte Viet Niels Gundes af Billum og Karen Povels Datter , Jens Vittrops Enke af Mosse Vraae. Familie: Niels Gundesen / Karen Povelsdatter (F877)
 
149 1755 den 9de Martij ægteviede Niels Madsen af Mosevraa og Anna Lasdatter af Vejers. Familie: Sognefoged Niels Madsen / Anna Lasdatter (F693)
 
150 1756 d. 2den Maj døbt Niels Gundesens Ved Vaddet i Mosse Vraae Nafn: Gune. Nielsen, Gunde (I858)
 

      «Forrige 1 2 3 4 5 6 7 ... 34» Næste»


Webstedet drives af The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Opdateres af Niels Erik Simonsen. | EU-persondataforordningen.

Nyvej 77, 5690 Tommerup. Mobil 20167926