Emil Aarestrups slægt

Billede


Der findes ingen digte eller nogen beskrivelse af Emil Aarestrups store produktion af digte på disse sider, da dette er så rigeligt beskrevet i forvejen andre steder.

Det har længe været et ønske for mig at få rede på navnet Aarestrup, da jeg allerede i forbindelse med efterforskning af min kones slægt er stødt på navnet. Selv om min kone Gerda ikke selv er en Aarestrup, så er hendes mor (min svigermor), Gytte Aarestrup, til gengæld og hun har flere gange spurgt om der var nogen forbindelse mellem hendes slægt og Emil Aarestrups slægt.

Med udgangspunkt i nogle notater på et A4-ark, nedfældet af Gyttes bror Erik Aarestrup, har jeg undersøgt svigermors slægt så langt tilbage som muligt for at se, hvor navnet Aarestrup tidligst opstår og det gør det i Viborg, Sankt Hans 1777, da Anders Christensen Aarestrup kommer i lære som skomager hos skomagermester Chresten Pind: Kilde: Viborg skomager lav Protocol 1761 - 98. Lav 33. Bog 13, Copie Protocol. "Copie af Chresten Pinds Drengs Contract. Udi den Hellig Trefoldigheds nafn, haver Vi underskrevne Chresten Andersen Pind og Borger og Skomager udi Viborg og jeg Chresten Aarestrup Samesteds med hinanden indgaaet og Sluted følgende Contract, Jeg Chresten Andersen Pind har antaget Chresten Aarestrups Sön Anders Chrestensen Aarestrup for at lære ham det Lovlige Skomagerhaandværk etc." Læretiden gik fra Sankt Hans til Sankt Hans fire år senere, hvor det blev noteret i protokollen at læretiden var udstået (NN fik lov at passere som svend) og den nye svend måtte der for erlægge f.eks. 8 Skilling til de fattiges kasse. Skomagerlavet havde også sin egen ret, Lavsretten, hvor man kunne blive indstævnet til, hvis man forbrød sig mos Lavets regler. Det gjorde netop omtalte Anders Chrestensen Aarestrup 5 år efter han var udlært skomagersvend. Han blev indkaldt og der blev den 10. marts 1786 af (skomager) Lavsretten afsagt beslutning om at Anders Aarestrup skulle betale 8 skilling til Laugeds Fatige etc., for at have udskjældt en fremmed svend ved navn Gregers Gregersen for en "Rebelle". Nok om det.

Jeg har forsøgt at finde alle, eller så mange som muligt af skomager Aarestrups efterkommere, men har på intet tidspunkt fundet sammenfald med Emil Aarestrups gren og min påstand her efter er at ingen fra Viborg-Aarestrupperne er i slægt eller familie med Københavner-Aarestrupperne i den periode jeg har undersøgt, som strækker sig fra 1777 til 2012. Når det så er sagt vil jeg naturligvis ønske og håbe at der findes en slægtsforsker der ude, som kan sige mig imod og bevise at det forholder sig anderledes. Det kunne faktisk være både spændende og interessant.

Det der har taget mig længst tid at finde ud af i forbindelse med Emil Aarestrup er, hvor og hvornår Emils mor døde. Det har jeg ikke kunnet finde oplyst nogen steder, men det lykkedes mig at finde ud af det, se selv efter på anetavlerne.

Ud over diverse kirkebøger har jeg også søgt informationer i slægtsbogen "Stamtavle over familien Aarestrup" af H. F. Grandjean, København, Kihls bogtrykkeri 1897. Grandjeans lille slægtsbog omhandler mest Emil Aarestrups slægt, men der er også nogle Aarestrupper med, som han ikke umiddelbart har kunnet placere og jeg kan heller ikke. De er dog interessante fordi en del af dem netop stammer fra Viborg, men skomager Anders Aarestrup er ikke nævnt.

Anetavlerne herunder har udelukkende relation til Emil Aarestrup.

Kilder: Kirkebøger, Folketællinger, Fødsels- og dåbsattester, Vielsesattester, H. F. Grandjean, Wikipedia, Arkiv for Dansk Litteratur, Litteratursiden.


Indholdsfortegnelse

punkttegn  Anetavle for læge og digter, Carl Ludvig Emil Aarestrup
punkttegn  Efternavnsliste
punkttegn  Navneindeks

Kontaktinformation

Email Send e-mail til nesim@outlook.dk


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12-10-2014 med Legacy 7.5 fra Millennia